Arboretum Frick

Arboretumista Kangasalan Sanomissa

10/08/2022

Arboretumista Kangasalan Sanomissa

hello world!
10/08/2022

Birgitta Airikkala harrastaa puutarhoja ja Heikki Airikkala kuskaa vaimoansa mielellään arboretumeihin.

Kun alppiruusut eivät kuki, on eksoottisten puulajikkeiden vuoro loistaa Arboretum Frickissä –
”Tämä on kauneuden keskittymä”

–Puutarhavierailulle ehtii vielä

Sanni Mansikka-aho,teksti & kuvat 6.8.2022 Kangasalan Sanomat

Elokuinen torstai iltapäivä on Erkki Frickin mukaan yksi hiljaisemmista päivistä arboretumissa. Kesäkuussa vierailijoita houkuttelevat kukkivat alppiruusut, mutta meitä kiinnosti, mikä vie puutarhan harrastajan Arboretum Frickiin kesän kääntyessä pikku hiljaa syksyyn. Frick kertoo, että ainakin hortensiat ja osa ruusuista kukkivat nyt elokuussa.

Toijolasta kotoisin oleville Birgitta ja Heikki Airikkalalle Arboretum Frick on uusi tuttavuus. Airikkalat kehuvat arboretumia ja Birgitta Airikkala kertoo saanensa paljon kasvivinkkejä omaan puutarhaansa.


– Sain vinkkiä esimerkiksi siitä, miten tiheään kasveja voi istuttaa, hän kertoo.


Airikkalat ovat kiertäneet arboretumeja myös ainakin Urjalassa ja Hatanpäällä. Frickin arboretum nousee edukseen monipuolisuudellaan.


– Tämä on paljon monipuolisempi kuin moni muu. On myös oikein hyvin hoidettu, ja löytyy hyvät polut, mitä kulkea, kommentoi Heikki Airikkala.

Eetu Mäntystä kiinnostaa erityisesti männyt ja puiden runkojen kaunis kaarnapinta.

Eetu Mäntysen kotona Espoossa on jo seitsemän bonsaipuuta. Ainakin yhden hän voisi vielä ottaa lisää ja pitääkin arboretumissa silmänsä auki kiinnostavien puulajikkeiden varalta.


– Täällä näkee, miltä puut näyttävät oikeassa koossaan luonnossa. Se auttaa harkitsemaan, minkä bonsaipuun haluaisin, Mäntynen sanoo.

Anni Rintalan työharjoittelupäivään kuuluu paljon ylläpitoa, esimerkiksi kitkemistä ja lannoittamista.

Anni Rintala on ensimmäisiä Arboretum Frickiin palkatuista harjoittelijoista. Pian valmistuttuaan sairaanhoitajaksi Rintala kaipasi alan vaihtoa ja ympäristöala kiinnosti. Nykyään Rintala opiskelee AhlmanEdulla puutarhuriksi ja suorittaa viimeistä työharjoitteluaan Frickin arboretumissa.


– Tämä on ihan paras työympäristö. Ilmapiiri on kannustava ja ympäristö rauhallinen ja kaunis. Olen oppinut paljon eri puista ja pensaista, joista en aikaisemmin tiennyt paljoa, Rintala kehuu.


Hän on mielissään myös kuuden tunnin työpäivistä. Ne jättävät aikaa opiskelulle sekä fyysisestä työstä palautumiselle.

Kahvila Ruusupuu tarjoilee varjoisan levähdyshetken Merja Kerttulalle (vas.) ja Pirkko Mäelle.

– Puutarha oli oikein hieno. Täytyisi nähdä se varmasti vielä kukkivien alppiruusujen aikaan, sanoo Merja Kerttula.

Sen sijaan tamperelainen Merja Kerttula ja jyväskyläläinen Pirkko Mäki ihastelivat tällä kertaa erilaisia puita maailmalta. Erityisesti Kerttulaa kiehtoi koivu, joka eroaa kuparinruskealla rungollaan Suomessa kasvavista harmaarunkoisista puista.


– Emme kumpikaan harrasta puutarhaa. Ihan fiilispohjalla tulimme tänne, Kerttula sanoo.

Pihakahvila Ruusupuu toimii arboretumin yhteydessä sen aukiolopäivinä.
Lassi Korhonen harrastaa valokuvaamista.

Tampereella asuva Lassi Korhonen kahvittelee isoäitinsä kanssa Kahvila Ruusupuussa. Vieressä nojailee kameralaukku.


– Minua ei niinkään puutarhanhoito kiinnosta, vaan tulin tänne kuvailemaan, Korhonen kertoo. Korhonen kuitenkin arvostaa puutarhan kauneutta ja mainitsee mieleen painuvimmiksi erilaiset patsaat.

Aarnio Aulis kuvailee Arboretum Frickiä taidenäyttelyksi.

– Minä olen täällä ties monennetta kertaa, sanoo Aarnio Aulis.

Frickien tuttavana Aulis on saanut seurata arboretumin rakentumista, ja kertoo arvostansa siihen käytettyä uskomantonta työmäärää.

– On hienoa, että on vielä joku, joka vie maailmaa esteettiseen suuntaan. Tämä on oikea kauneuden keskittymä, kuvailee Aulis.

Auliksen mukaan erityistä on se, että paikan omistajat tuntevat kasvit, ja kaikelle näkyvälle kauneudelle löytyy sanallinen selitys.

Tamperelainen Anna Posti (vas. ylhäällä) toi ystävänsä Sinikka Parkkilan, Iris Kolehmaisen, Leena Palmbergin ja Tuula Collianderin Arboretum Frickiin.

Anna Posti pääsi käymään Arboretum Frickissä kerran aikaisemmin ennen kuin se oli vielä avautunut yleisölle. Tällöin Posti vieraili alppiruusujen aikaan kesäkuussa. Tällä kertaa viehättää lammen lumpeenkukat, puut ja muutenkin puutarhan kaunis kokonaisuus.


– Nyt asun kerrostalossa, eikä minulla ole puutarhaa. Mutta lapsuuden kodissani oli puutarha ja tunnistan täältä joitakin kasveja, joita sielläkin oli, Posti kertoo.

Hortensiat kukkivat elokuussa.

Syksy tuo tullessaan kauniit ruskan värit arboretumiin. Erkki Frick kertoo rakentaneensa puutarhaan alueita, joissa ruskan värit tulevat erityisesti edukseen. Ruskaa vierailijat eivät pääse valitettavasti arboretumiin ihailemaan, sillä vilkkaan kesän jälkeen Arboretum sulkeutuu 14.8.

Sivujen valokuvat:
Antti Harkko
Merja Palin
Matti ja Erkki Frick
Kangasalan Kameraseura